Het uiterlijk van een fruitautomaat

De eerste elektronisch gokkast verscheen in 1963 en werd gemaakt door het bedrijf Bally, die ook de flipperkasten heeft gemaakt.

De traditionele gokkast

Elke gokkast, of die nu staat in het café of in het casino, ze draaien allemaal om de Random Number Generator (RNG). Dit systeem zorgt ervoor dat de combinaties volledig willekeurig vallen, dus zonder een bepaald patroon. De RNG wordt gebruikt om de rollen waar de symbolen opstaan met een willekeurige snelheid te laten draaien, en op een willekeurig moment te laten stoppen.

Rollen en lijnen

De traditionele gokkast had maar drie rollen en maar één winlijn, later kregen de gokkasten meer rollen en winlijnen. Op iedere rol staan symbolen, bij de traditionele fruitautomaten zijn dat ook echt fruit symbolen, deze symbolen worden nog vaak gebruikt in de verschillen fruitautomaten. Tegenwoordig zijn er ook veel gokkasten die aan een bepaald thema hangen, uiteraard zijn daar de symbolen dan ook op
aangepast.

Beneden en bovenspel

Het eerste spel wat je speelt op de fruitautomaat of gokkast is het benedenspel, de credits die je wint kun je gelijk gebruiken om mee te spelen. Je kunt ze ook overhevelen naar het bovenspel, beide spellen worden onafhankelijk van elkaar gespeeld. Het bovenspel wordt normaal gesproken met meerdere credits gespeeld, de eventuele winst die je kunt maken is dan ook veel hoger dan de winst bij het onderspel.

Gratis spelen

Spelers die voor het eerst willen spelen op een fruitautomaat of een gokkast kiezen er vaak voor om eerst een gratis versie van een gokkast te proberen. Het is een mooie manier om de kasten te leren kennen, maar het wordt op den duur wel een beetje saai als er niets gewonnen kan worden.